Активности

za_veb_kej

Чистење на отворените канали и кејот на река Вардар

01.08.2012година

Согласно со Програмата за одржување на коритото на река Вардар, Лепенец и отворените канали на подрачје на Град Скопје за 2012 година,  деновиве екипи на Улици и патишта спроведуваа активности за чистење на отворените канали на река Лепенец, Серава и река Вардар.

Од коритото на реката Лепенец на локација непосредно до сливот во  реката Врадар од левата и од десната страна  рачно и машински се исчистени по 350 метри.

Од коритото на каналот се отстранети околу 8 000 кубни метри земја, мил и шут, коишто по просушувањето машински се натоварени и транспортирани до соодветна локација. Целосно е исчистено коритото од левата страна, па работните  активности се одвиваат на  десната страна на коритото на реката Лепенец.

 

Деновиве екипите на ЈП „Улици и патишта“-Скопје почнаа и машински да го чистат и минор коритото  на реката Вардар на локација кај мостот на железничката станица, па низводно кон мостот Близнак во должина од околу 2000 метри.

 

 

 

veb_buska

Се бележат улиците и се поставуваат знаците на градските улици

10.07.2012година

Улици и патишта изминатиов период како дел од тековните активности ја вршеа секојдневната контрола и обиколка на вертикалналата сигнализација на градските сообраќајници.

Исправени се 71сообраќајни знаци, кои беа бутнати од несовесни возачи и поставени 60 тина комплет нови и сообраќајни знаци на канделабра.

Интервенции за исправување на знаци имаше на ул.11ти Октомври, бул.Кочо Рацин, ул.Владимир Комаров, бул.Метрополит Теодосиј Гологанов, бул.Александар Македонски, буле.Партизански Одреди и ул.Жан Жорес.

Поставени 60 комплет нови и сообраќајни знаци на канделабра на ул.Методија Андонов Ченто, на ул.Босна и Херцеговина, бул.Видое Смилевски Бато, бул.АСНОМ, бул.Октомвриска Револувија, Илинден, Владимир Комаров, бул.Партизански Одреди и бул.Видое Смилевски Бато.

Ги бојадисаа пешачките премини, подолжните линии, раскрсниците, автобуските постојки и такси станиците во вкупна површина од 3.183м2.

Рачно беше обележана површина од 879,95м2 и машински 2.303,05м2 на ул.Димитрие Чуповски, ул.11ти Октомври, ул.Алфред Циборовски, бул.Србија, ул.Првомајска, ул.Даме Груев и ул.Васил Аџиларски.

zastiotni_stolbovi2-veb

Заштитни столбови на ул.Методија Андонов Ченто

13.06.2012година

Изминативе денови екипи на Улици и патишта Скопје, одговорни за уличната сигнализација  поставија 142 заштитни столбови од почетокот на улица Методија Андонов Ченто во населбата Сингелич.

Столбовите се поставуваат поради зголемување на безбедноста на пешаците и акцијата  ќе се извршува на сите оние локации кадешто ќе има потреба од нивната функција.

Park_za_domasni_milencinija_promocija_2

Промовиран паркот за миленичиња

Денес на 02.04.2012година  е промовиран Паркот за миленичиња во Вториот дел на Градскиот парк, со поддршка од Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, директорот на ЈП Улици и патишта, Синиша Ивановски и  директортот на ЈП Паркови и зеленило, Душан Авировиќ и преставници од Здружението за заштита на животни„Анима Мунди“ .

На изградбата на паркот работеа екипите на ЈП Улици  патишта Скопје, а Градот Скопје  го овозможи истиот за потребите на граѓаните коишто чувааат миленичиња да имаат место за рекреација со различни содржини и реквизити  за забава на миленичињата. Паркот  е изграден на површина од 1.200м2, заграден е со жичана ограда висока  1,5метра и има два влеза.

Паркот е  опремен со чешма од која што ќе можат да пијат вода миленичињата, клупи за одмарање на сопствениците на миленичињата и специјализирани канти  за собирање на изметот од кучињата.

За реализација на овој проект од буџетот на Град Скопје се одвоени 460.000денари.